Ja, jag har insett att jag lider av det. Men det börjar bli bättre i alla fall. Alla andra vegetarianer man pratar med är det för djurens skull, eller för hälsans skull. Varför är jag det? Jag har aldrig kunnat ge något bra svar. Men nu vet jag. Jag har köttfobi. Det började när jag var tretton. Mamma och hennes sambo var vegetarianer (fast de åt fisk och fågel), och jag minns väldigt tydligt sista gången jag åt griskött. Det var på en pizzeria i Simrishamn, jag åt en Hawaii. Jag kunde inte äta mer än en tredjedel av pizzan, skinkbitarna bara växte i munnen på mig.
Några år senare slutade jag även äta fisk och fågel. Sista gången jag åt kyckling och fisk var när jag var i Norge och hälsade på hos några släktingar -95.
Efter att jag blev vegetarian har jag aldrig känt något sug efter kött, förrän för ett par månader sedan. Jag misstänker att det beror på järnbrist eller B12-brist eller brist på folsyra, för det kommer alltid vid en viss tidpunkt i månaden. Av den anledningen har jag funderat på att börja äta "animaliska produkter" som det så fint heter igen (ja, jag äter redan ägg och mjölkprodukter, men när jag skriver det här inser jag att "animaliska produkter" är ett så sjukt uttryck. Som om man vill dölja att det är djur?). Jag har närmat mig återgången till karnivorerna med små steg. Steg ett var att kunna ta i kött utan att bli äcklad, vilket egentligen inte var något stort steg, eftersom jag, av någon konstig anledning, aldrig haft några större problem med att ens dissikera kalvhjärtan. Tycker snarare att det är intressant att se hur kroppen ser ut inuti. Igår köpte A några skivor parmaskinka, och jag kunde ta i den och till och med lukta på den (den luktade kattmat. Blä!) Men steget från att ta i en död kropp till att tillreda och äta upp den är ganska stort.
Idag har jag ätit två små tuggor av Agdas kropp.
Jag var med två kollegor på Kinarestaurang, och de sa att kycklingspetten med currysås var så fantastiskt goda. Eftersom jag sagt till dem båda tidigare att jag funderade på att återuppta mitt fågelätande övertalade de mig att smaka. Två små tuggor fågel, mängder med ris och ananasbitar senare mådde jag fruktansvärt illa, och gjorde det hela eftermiddagen. Det värsta är att jag vet att jag mår illa eftersom jag vet att jag ätit av en död kropp. Det är helt och hållet psykiskt, eftersom jag åt så lite att det inte finns en chans att jag skulle kunna må illa av det av rent fysiska orsaker. När jag tuggade på köttet såg jag bilder av den döda kycklingen framför mig. Blek, slapp, nästan genomskinlig, med mörka, utåtstående ögonlock och knottror över hela kroppen. Sjukt, jag vet. Varför kan inte jag vara som alla andra normala köttätare? Varför kan jag inte se kött som mat i stället för döda kroppar? Ska försöka fortsätta med hjärntvätten...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Jag tycker att du ska stå på dig och inte tvinga dig till köttätande. Det finns ingen anledning till det. Jag har övervägt att sluta helt många gånger eftersom jag tycker att djurhållningen är helt bedrövlig. Men eftersom jag får nästan allt kött från de jämtländska skogarna har jag kunnat skjuta på det. Det är faktiskt bara det senaste året jag varit sugen på kött emellanåt. Annars är det fisk som gäller! Mmm.
Brukar inte tänka så ofta på vad det egentligen är man äter när man tuggar på en välstekt biff. Men ibland blir det så att man gärna hoppar över vissa maträtter när verkligheten tränger sig på. Som när en av stans pizzerior döper sin kycklingpizza till "Pip pip"...
Jag förstår att du tycker att det är jobbigt men samtidigt kan jag inte låta bli att le åt ditt inlägg för du skriver så roligt. Jag förstår dig helt och fullt! Jag har alltid haft mer eller mindre svårt för att äta kött och att bli vegetarian var för mig en stor lättnad. Nu har jag ju börjat äta fisk igen men bara det har varit jobbigt. Och vegetariska produkter som ser lika ut som kött är också jobbiga. Förut sa jag att om jag blev gravid så skulle jag kanske börja äta kött för att vara säker på att få i mig allt men kött var det absolut sista jag ville ha under den första tiden av illamående. Och det som är så bra är att jag hade jättefina värden under hela graviditeten och bättre järnvärde än de flesta! Ha det bra! Kram
Tack för stödet tjejer! Åt "färdig" bea till maten idag och läste på innehållsdeklarationen under måltiden. Mitt bland ingredienserna står det "ansjovis"... VARFÖR har man ansjovis i bea och VEM har kommit på att man ska ha det? Nu har jag tydligen också börjat äta fisk igen... ;)
Skicka en kommentar